KËSHILLA

PËR TË GJITHË PËRDORUESIT E RRUGËS

Kufiri i shpejtësisë është një limit, jo një objektiv. Në disa kushte rrugore si psh. gjatë mjegullës, shiut dhe trafikut, drejtimi i mjetit në shpejtësinë e kufizuar mund të jetë shumë shpejt.

Shikoni rrugën përpara, parashikoni rreziqet e mundshme dhe frenoni përpara kthesës, jo gjatë saj. Kujdes nga gropat e fshehura dhe kthesat e rrezikshme. Gjithmonë vozitni me një shpejtësi që do t’ju lejojë të ndaloni në një distancë që mund ta shihni për të qenë të qartë.

Para së gjithash, drejtimi i mjetit është një detyrë që ka të bëjë me të menduarin dhe kur ju jeni në timon, ju keni shumë gjëra për të menduar: kushtet e rrugës, shpejtësinë dhe pozicionin tuaj, monitorimin e ligjeve të trafikut, sinjalet e rrugëve, ndjekjen e drejtimeve, të jeni të vetëdijshëm për mjetet rreth jush, kontrollin e pasqyrave tuaja dhe kjo listë vazhdon. Të qëndroni të fokusuar gjatë drejtimit të mjetit është kritike për të qenë të sigurt.

Të jeni vigjilent (jo të përgjumur apo nën ndikimin e substancave), ju lejon që të regoni me shpejtësi ndaj probleme potenciale si, për shembull, kur shoferi i mjetit përpara jush frenon në minutën e fundit. Dukshëm, alkooli dhe drogat e ndikojnë aftësinë reaguese të shoferëve në kohë dhe gjykim. Kështu që, përpara se të filloni një udhëtim në rrugë, shplodhuni.

Çdo shpërqendrim e bën një shofer më pak të aftë që të shikojë problemet potenciale dhe të reagojë siç duhet kundër tyre. Njerëzit që kanë më shumë kohë që drejtojnë mjetin mund të kenë më shumë vetëbesim seç duhet në aftësitë e tyre dhe të humbasin vigjilencën. Të gjithë shoferët duhet t’i kujtojnë vetes se duhet të qëndrojnë gjatë gjithë kohës të fokusuar.

Një pjesë e të qenit nën kontroll është të jeni të vetëdijshëm për shoferët e tjerë dhe përdoruesit e rrugës rreth jush (apo se çfarë mund të bëjnë ata paparitur) në mënyrë që të mos gjendeni në situata të pakëndshme. Të parashikoni se çfarë mund të bëjnë shoferët e tjerë dhe të bëni veprimet e duhura ndihmojnë me reduktimin e rreziqeve.

Lini hapësirë të mjaftueshme ndërmjet jush dhe makinës përpara jush. Mbyllni gjithmonë dyert dhe vendosni rripin e sigurimit për t’ju mbrojtur në rast përplasje të mjetit tuaj me një mjet tjetër.

Mos harroni rreziqet nëse ju duhet të ngriheni në mënyrë të pazakontë herët për të nisur një udhëtim të gjatë. Mundohuni të shmangni një udhëtim të gjatë midis mesnatës dhe orës gjashtë të mëngjesit, kur ka të ngjarë të ndiheni të përgjumur. Nëse filloni të ndiheni të përgjumur, gjeni një vend të sigurt për të ndaluar. Pini dy filxhanë kafe ose një pije me shumë kafeinë dhe pushoni për 10 deri në 15 minuta për të lënë kohë që kafeina të bëjë punën e saj. Planifikoni udhëtimin tuaj duke përfshirë një pushim prej 15 minutash çdo 2 deri në 3 orë.

Lëreni celularin mënjanë përpara se të nisni një udhëtim, në këtë mënyrë nuk do të mund ta përdorni. Mos kontaktoni dikë në celular nëse e dini se ata janë duke drejtuar mjetin. Bëni një premtim për të mos e përdorur telefonin tuaj gjatë drejtimit të mjetit përmes RAC’s be phone smart.

Drejtimi i mjetit në gjendje të dehur është i paligjshëm dhe rrezikon jetën. Nuk është e mundur të thuhet se sa alkool mund të konsumoni dhe të qëndroni nën limit, pasi mënyra se si alkooli ndikon tek ju varet nga shumë faktorë – ndaj nëse jeni duke drejtuar mjetin është më mirë të mos konsumoni fare alkool. Nëse planifikoni të konsumoni alkool, planifikoni se si të ktheheni në shtëpi pa mjetin tuaj. Merrni një shofer tjetër, ruani një numër taksie në celularin tuaj ose përdorni transportin publik. Mos harroni të qenit pranë shtëpisë nuk është një justifikim për të drejtuar mjetit nën ndikimin e alkoolit. Një pjesë e madhe e aksidenteve nën ndikimin e alkoolit ndodhin brenda tre milje nga fillimi i udhëtimit.

Drejtimi i mjetit nën ndikimin e substancave narkotike është i paligjshëm, jashtëzakonisht i rrezikshëm dhe ndikon negativisht në aftësitë tuaja. Perceptimi juaj për kohën dhe distancën është i shtrembëruar, duke rezultuar në përqendrim dhe kontroll të dobët të automjetit. Mund të zhvillohet një ndjenjë e tepërt besimi, e cila mund të rezultojë në sjellje shumë të rrezikshme, duke përfshirë shpejtësinë dhe manovrat agresive. Pasi efektet e një substancave narkotike janë konsumuar, përdoruesi ende mund të ndjejë lodhje, duke ndikuar në nivelet e përqendrimit dhe aftësitë e drejtimit të mjetit.

Kujdes kur drejtoni mjetin në mot të keq, nën një shi të madh, mjegull ose erë. Nëse është e nevojshme, mos e rrisni shpejtësinë. Sigurohuni që ka hapësirë të mjaftueshme para jush dhe kini kujdes në rrugët pa fushëpamje edhe me kthesa.

Përgjumja ka patur impakt me 2% edhe është një nga shkakëtarët e aksidenteve. Pasojat e të paturit një shofer që është shumëi lodhur teksa drejton mjetin janë të parashikueshme.

Nëse ndiheni të përgjumur, lejoni një mik të drejtojë mjetin ose mund të ndaloni dhe të gjeni një vend ku të pushoni, ose të merrni një lloj tjetër transporti.

Vendosni gjithmonë rripin e sigurimit kur udhëtoni me makinë. Vendosja e rripit të sigurimit ul ndjeshëm rrezikun për të dal nga automjeti në rast aksidenti.

Nëse udhëtoni me goma të dëmtuara ose të konsumuara, rrezikoni jetën tuaj dhe jetën e të tjerëve, mbani presionin e duhur të tyre, në çdo rast.

Zbatimi efektiv i ligjit për kokoret e motoçikletave mund të rrisë normat e përdorimit të tyre dhe në këtë mënyrë zvogëlohen dëmtimet në kokë. 

Shikimi është kritik për vendimet që marrin përdoruesit e rrugës, bëni vizita okulistike të shpeshta dhe përdorni syzet e duhura në rrugë.