EVENTE

KËSHILLA PËR SIGURINË RRUGORE

RREGULLAT E ARTA!

Ndani Rrugën

"PËRDORUESIT E RRUGËS DUHET TË BASHKËPUNOJNË PËR TË MBAJTUR RRUGËT TONA TË SIGURTA. VEPRIMET E THJESHTA NGA TË GJITHË NE MUND TË PARANDALOJNË AKSIDENTET NË RRUGË."

JULIAN ALAPHILIPPE (Çiklist, 2 herë kampion bote)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • KINI KUJDES NGA RRUGËT E BIÇIKLETAVE.
 • MBANI DISTANCËN E DUHUR.
 • SINJALIZONI VEPRIMIN QË DONI TË BËNI.

A E DINI SE ?

Këmbësorët, çiklistët dhe motoristët përbëjnë 54 % të vdekjeve nga aksidentet rrugore.

Përdorni Ndenjëset e Fëmijëve

“NJË NUMËR I MADH PRINDËRISH UDHËTOJNË ME FËMIJËT E TYRE PA I SIGURUAR, DUKE VËNË KËSHTU NË RREZIK JETËN E TYRE.”

- MICHELE YEOH (Aktore, producente, vullnetare e UNDP)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • SIGUROHUNI QË FËMIJËT TË QËNDROJNË SIÇ DUHET NË MJET.
 • ZGJIDHNI NJË NDENJËSE BAZUAR NË GJATËSINË OSE PESHËN E FËMIJËS TUAJ.

A E DINI SE ?

Vendosja e fëmijës në ndenjësen e posaçme për to redukton deri në 70 % aksidentet fatale.

Shikoni me Kujdes për Fëmijët

"SHPEJTËSIA ËSHTË NJË NGA SHKAQET KRYESORE TË AKSIDENTEVE ME PASOJA FATALE NË TRAFIK."

PATRICK DEMPSEY (Aktor, Producent, Garues i makinave të garave)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • NGADALËSONI NË ZONAT ME RREZIK TË LARTË DHE ZONAT E SHKOLLAVE.
 • KINI VËMENDJEN GJATË DREJTIMIT TË MJETIT.

A E DINI SE ?

40%-50% e shoferëve ecin mbi shpejtësinë e lejuar.

Zbatoni Kufirin e Shpejtësisë

“Shpejtësia është një nga shkaqet kryesore të aksidenteve me pasoja fatale në rrugë.”

- YOHAN BLAKE (Kampion Garash)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Ulni shpejtësinë në zona me rrezik dhe në zonat e shkollave.
 • Mbani një distancë të sigurt nga përdoruesit e tjerë të rrugës.

A E DINI SE ?

Ulja e shpejtësisë në 5% redukton aksidentet rrugore me 30%.

Kujdes Ndaj Këmbësorëve

“Ngadalësoni shpejtësinë në zonat urbane dhe gjithmonë kini kujdes për këmbësorët, pavarësisht nëse ata përdorin vendkalimet e këmbësorëve apo jo.”

- CHARLES LECLERC (kampion i Formula 1)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Ngadalsoni në zonat urbane
 • Ngadalsoni për këmbësorët

A E DINI SE ?

88 % e këmbësorëve ecin në rrugë të pasigurta.

Kontrolloni Gomat e Mjetit Tuaj

“Nëse udhëtoni me goma të dëmtuara ose të konsumuara, ju jeni duke vënë në rrezik jetën tuaj dhe jetën e të tjerëve.”

- RAFAEL NADAL (Lojtar tenisi)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Mbani presionin e duhur të gomave
 • Kontrolloni thellësinë e shkeljes së tyre

A E DINI SE ?

Udhëtimi me mjete motorike nga personat pa eksperiencë në moshat 15-29 vjeç, janë rrezik në rrugë.

Vendosni Rripin e Sigurimit

“Vendosja e rripit të sigurimit ul ndjeshëm rrezikun për të dalë nga automjeti në rast përplasjeje.”

- FERNANDO ALONSO (kampion i Formula 1)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Sigurohuni që të keni vendosur rripin e sigurimit
 • Sigurohuni që të gjithë pasagjerët të kenë vendosur rripin e sigurimit

A E DINI SE ?

Vendosja e rripit të sigurimit është thelbësore për sigurinë e shoferit dhe të pasagjerëve pasi redukton rrezikun e aksidenteve rreth 45-50%.

Mos Shkruani Mesazhe kur Drejtoni Mjetin

“Një humbje dytësore e përqendrimit mund të rezultojë në një aksidet fatal.”

- PHARRELL WILLIAMS (këngëtar)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Mbani të dyja duart në timon
 • Qëndroni të fokusuar në rrugë

A E DINI SE ?

Drejtuesit e mjeteve janë 4 herë më të rrezikuar të përplasen kur ato janë me telefon në dorë.

Asnjëherë mos Konsumoni Alkool kur Drejtoni Mjetin

“Çdo sasi alkooli rrit rrezikun e përfshirjes në një aksident rrugor fatal.”

- NICO ROSBERG (Kampion i Formula 1, 2016)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Merrni një taksi ose një transport publik.
 • Kujdesuni për miqtë që mund të kenë pirë.

A E DINI SE ?

Duke zbatuar me përpikmëri ligjin kundër alkolit, reduktoni me 20% aksidentet fatale.

Jini Gjithmon të Vëmendshëm

“Pavarësisht nëse jeni shofer, këmbësor apo çiklist, është e rëndësishme që të qëndroni të fokusuar në rrugën përpara jush.”

- FELIPE MASSA (Garues i Formula 1)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Kur udhëtoni gjithmonë mbani sytë në rrugë.
 • Si këmbësor, qendroni të përqendruar dhe shikoni rrugën para se të kaloni.

A E DINI SE ?

Këmbësorët, çiklistët dhe drejtuesit e mjeteve janë shkakëtarët e 49% të aksidenteve rrugore.

Qëndroni të Dukshëm

Këmbësorët dhe çiklistët janë ndër më të rrezikuarit në trafik.

HAILE GEBRSELASSIE (kampion vrapi në distanca të gjata)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Vishni rroba me elementë fluoreshente ose me ngjyra të ndezura.
 • Kontrolloni dritat e mjetit.

A E DINI SE ?

Këmbësorët përbëjnë rreth 22 % të vdekjeve në aksidentet rrugore.

Vendosni Kokoren

“Zbatimi efektiv i ligjeve për kokoret e motoçikletave, mund të rrisë normat e përdorimit të tyre dhe në këtë mënyrë zvogëlohen dëmtimet në kokë.”

- MARC MARQUEZ (kampion MOTOGP)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Sigurohuni që kokorja juaj të jetë në madhësinë e duhur.
 • Përdorni kokore edhe për pasagjerët tuaj.

A E DINI SE ?

Vendosja e kokores në mënyrën e duhur redukton rrezikun e vdekjeve në 40%.

Ndaloni kur Ndiheni të Lodhur

“Nga një studim i fundit vihet re se 1 në 10 shoferë pranuan se i kishte zënë gjumi gjatë drejtimit të mjetit.”

- ANTOINE GRIEZMANN (Lojtar ndërkombëtar i futbollit)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Bëni ndalesa të shpeshta.
 • Nëse ndiheni të përgjumur, ndaloni në pikën më të afërt.

A E DINI SE ?

Aksidentet nga lodhja kanë pasoja 3 herë më fatale.

Kontrolloni Shikimin Tuaj

“Shikimi është kritik për vendimet që marrin përdoruesit e rrugës në rrugë.”

- MICHAEL FASSBENDER

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Bëni vizita okulistike të shpeshta.
 • Përdorni syzet optike të duhura në rrugë.

A E DINI SE ?

Shikimi i dobët tregon që 1 nga 5 drejtues mjetesh nuk arrijnë të shikojnë qartë rrugën ku ecin.

Kujdes Ndaj Fëmijëve

“Fëmijët janë ndër përdoruesit më të rrezikuar të rrugës. Ngadalësoni shpejtësinë në zonat e shkollave dhe zonat e rrezikuara dhe "KUJDES NDAJ FËMIJËVE" në çdo kohë.”

– DIDIER DROGBA (Lojtar NDËRKOMBËTAR I FUTBOLLIT)

PËR TË QËNDRUAR TË SIGURT:

 • Kujdes ndaj fëmijëve që luajnë buzë rrugës.
 • Ngadalësoni shpejtësinë në zonat e shkollave dhe zonat me rrezik të lartë.

A E DINI SE ?

Më shumë se 3000 fëmijë vriten nga aksidentet rrugore, shumica nga përditshmëria gjatë vajtjes në shkollë.

EMISIONI N’TIMON

LAJME